2021年01月17日 

奪叱咤獎疑爆粗 古天樂:X!唱囉!

2019-01-03 (週四)

《叱咤樂壇頒獎禮》前晚圓滿結束,全晚的高潮就落在頒發「我最喜愛的男歌手」獎項時,古天樂(古仔)親身上台的一刻。未知是否因如古仔所講覺得獲獎是奇迹,所以興奮到要爆粗!當古仔講完得獎感受後,古仔就跟林海峰說:「不如咁啦!搞吓氣氛啦!頭先你咁叻!」林海峰就抵死回應:「唔好玩我啦!你係咪要玩呀!唱歌呀!」被大的古仔就忍不住說:「X!唱囉!一齊上嚟唱!」然後就叫了容祖兒、張敬軒、謝安琪與麥浚龍上台,並齊齊清唱古仔的經典歌《男朋友》。不少網民將片段放上網無限Loop,有人就聽到是「挑」,亦有人聽到似粗口「X」。
而奪得「至尊金曲大獎」的容祖兒,在慶功時,坦言奪此獎心情難以形容,問到是否已集齊所有大獎,她笑言:「除非聽日開始寫歌,為咗集埋唱作人大獎,一於曲、詞、編、監,朝住呢個方向,2019年重新出發。」還稱打算作歌畀古仔,以此為目標。此外,樂隊Dear Jane主音黃天翱(Tim)以全身皮Look出席頒獎禮,不過下身就有「激凸」效果,他即尷尬笑言:「諗起老婆啫,係造型師搵嘅全皮,坐喺度摺起晒先會咁。」