熱話 時尙 食玩 生活 旅遊 娛樂 親子 專欄 着數

新年期間到診所睇病 港媽攜子企登記處等姑娘派利是

2021-02-16 (週二) 08:00 上午

農曆新年個個都想發新年財,尤其是小朋友和未婚人士,當然想藉著大好機會逗利是。不過派利是多數派給親朋戚友,最多都是派給樓下保安和酒樓員工,周圍向人逗利是就好像顯得沒有家教及奇怪。

Facebook專頁「診所低能奇觀」版主近日就分享一則新年趣事,指一名女子帶同兒子在前往診所看診,一進來就詢問版主「今日睇醫生有冇加價啊?」。版主回應收費跟之前一樣,並示意該女子可先看收費表,而女子也表示「要最平嗰隻得啦!」。

當版主循例詢問新症與否,女子則回應:「睇過啦,成日嚟睇喎,你唔記得佢咩?」每日一百幾十個病人出出入入,真是考起版主,不過一經查核,發現女子所說的「成日嚟睇」已是一年前。

後來版主指示這對母子坐低等叫名,女子隨即問兒子:「要同姨姨講咩啊?」小朋友禮貌回應多謝後,女子則表示:「唔係講多謝晒啊,新年要同人講咩啊?」兒子隨口說出新年賀詞後,版主回覆「乖啦,大家咁話」就轉身工作,怎料母子一直站在登記處前動也不動。女子終於按捺不住問:「阿姑娘乜你未結婚咩?」逗利是目的顯然易見,版主反擊:「你有好男人介紹?」女子被頓時被「擊退」,「嘖」一聲轉身離去,而版主則表示隱弱聽到對方說「又係啲死老虔婆。」



新年派及逗利是都是高興事,不過這樣做的話,未知小朋友會否有樣學樣呢?