熱話 時尙 食玩 生活 旅遊 娛樂 親子 專欄 着數

迷信老闆要請人 找風水師傅睇求職者面相

2021-04-09 (週五) 08:00 上午

近年受疫情影響,各行各業紛紛出現裁員潮,亦有大量失業人士正尋求新機會,假如你是其中一員的話,相信你已有過無數次見工經驗。最近有網民在香港討論區上分享公司新奇面試實錄,未知你們又有否遇過呢?

網民(下稱A)早前在討論區上,以「原來公司會請個師傅黎睇面試d人既面相」為題,分享自己在2個月前見工,當時由1位中年男人和人事部同事負責,而整個過程中,該名中年男人並無發聲。

A入職後,發現中年男人只會在求職者面試時才會出現,而且人事部對他非常恭敬,令A一度懷疑該男人是公司老闆之一。

到近期A在人事部房門口聽到裡面有人對話:「師傅話今日個candidate應該好反骨喎...」,另一位回應:「下,上次個女仔又話有腮骨,好有事業心?」,「佢話男人有腮骨就反骨,女人有腮骨就事業心」。後來A問同事,原來大家都知道該位中年男人是風水師傅,更話若要在公司升經理級就一定要嘴大鼻高。

帖子隨即引起網民熱議,有人認為A的老闆非常迷信,也有人認為情況並不罕見:「朋友上一份工都係,用埋佢身份證、生日嚟夾過八字至請」、「好多中大型公司都有」、「金融機構都好似係咁」。