2021年01月27日 

鄧兆尊稱祥嫂難與祥哥合葬

2019-07-05 (週五)

一代名伶新馬師曾(祥哥)太太洪金梅(祥嫂)於周二肺癌病逝,連日來其子女鄧兆尊、鄧小艾(翠玉)及鄧兆榮都四出為她辦身後事。3人昨晨出發去揀靈堂花及棺木,又透露葬禮決定以中西式舉行。問可會完成祥嫂遺願安葬永祥苑的一棵荔枝樹下?小艾僅稱稍後會公布,隨後眾人上車後便駛往北角某花店。
問會否安排祥嫂和祥哥合葬?兆尊說:「我諗唔係咁容易,又要起又要鑿爛舊雲石。」對於被祥嫂勸喻不要結婚一事,他說:「唔係正式講,講下笑啫。」追問媽咪是否對3位女友不滿?小艾搶答:「唔好講呢啲,主要都係講番媽咪嘅後事,大家正面啲啦,爸爸又走咗,得番媽咪一個,想做得好好睇睇。」 至於報道指祥嫂歲數為73歲,訃聞中卻寫享壽78歲,兆尊即更正是74歲:「佢哋啲計法,我唔係好清楚。」
讚祥嫂是女漢子
此外,汪明荃昨日於社交網發文悼念祥嫂:「在祥哥的一生,相信祥嫂有很大貢獻,生兒育女、照顧祥哥、善於投資,積下財富,內內外外,都係一個女漢子。」並謂最難忘當年陪對方去拜祭祥哥,4子女卻不准祥嫂進入,如今子女均陪祥嫂走最後一程,相信大家已放下恩怨。