娛樂

試當真蘇致豪表演「謎之女聲」 許賢引爆創作靈感關麻利事

近期紅遍網絡的「試當真」成員蘇致豪、許賢及劉展翹(Jackie),為「黃Viu煲劇平台」《同煲同BLOW》任嘉賓,他們不再「走先喇,係咁先喇」,反而約定各位劇迷暢談煲劇秘聞,包括他們的二次創作原來深受煲劇文化影響,三位配音高手更即席為韓劇配上抵死對白,實行大騷Quali!

試當真
「試當真」成員蘇致豪、許賢及劉展翹,為麻利主持的《同煲同BLOW》任嘉賓。

蘇致豪(蘇豪)、許賢與Jackie當年憑着玩二次創作配音片而為人熟悉,當中不乏惡搞劇集及動畫內容的短片,許賢與蘇豪自認是動畫迷,坦言為動畫配音比劇集更方便:「因為動畫天馬行空,做配音片時會彈性大啲,嘴形又會易配啲,相反劇集配音要配合返演員個嘴形逐粒音配,試過用咗足足一個星期去配一條短片,連行路聲、撳電話聲都要配埋。」

試當真
Jackie偏愛日劇,更視玉木宏為頭號男神。

Jackie勁冧玉木宏

至於Jackie偏愛日劇,更視玉木宏為頭號男神,她說:「我真係好鍾意玉木宏,佢套《交響情人夢》我至少睇咗三次,好鍾意佢演一啲好王子狀態嘅角色,準備煲埋佢套《極道主夫》!」

主持人DJ麻利問到他們的創作靈感時,許賢竟化身小粉絲,自爆麻利是他的靈感來源:「我以前成日聽麻利嘅廣播劇 ,覺得把聲好好聽,所以讀大學時受麻利影響,成日創作廣播劇。其實配音片嘅底蘊都係廣播劇,只係多咗畫面,所以我好欣賞廣播劇帶來嘅靈感衝擊,因為每個聲音都要好準確地出現。」許賢又提到在煲劇時,會特別留意劇集的音效運用,又會幻想自己把劇集內容重新配音,增添不少創作靈感。

試當真
許賢自爆麻利是他的創作靈感來源。

惡搞《衣袖紅鑲邊》

三位嘉賓又即席接受《同煲同BLOW》的配音挑戰,他們即場為黃Viu最新古裝韓劇《衣袖紅鑲邊》重新配音。向來搞鬼的蘇豪繼續發揮幽默本領,以逗趣聲線反串女主角李世榮,引得全場大笑!最後蘇豪笑言這把「謎之女聲」是偶然間發現:「我記得呢把怪聲係同許賢喺一個同學屋企發現,嗰時我發緊脾氣,但又想禮貌地發脾氣,唔想用真聲同對方溝通,最後就發現自己有呢把聲出現。」

試當真
蘇致豪以逗趣聲線反串女主角李世榮,引得全場大笑!