娛樂

紅館演唱會頭場〡林家謙爆笑唔肯落台換衫  張敬軒:你個人咁Flirty嘅

林家謙(Terence)一連6場紅館演唱會《林家謙 Sunmer Blues 2022》昨晚(19日)頭場,亦是MIRROR演唱會事故後首位在紅館開騷的歌手。演唱會為配合「短期措施」,舞台機關簡約,只設有薄身熒幕,林家謙全程在台上行走,沒有用中央升降台,換衫就用四面台的樓梯入後台,道具全靠人手搬運。

林家謙
林家謙一連6場紅館演唱會昨晚頭場。
林家謙
演唱會為配合「短期措施」,舞台機關簡約。

今次是林家謙第一次的紅館開騷,有馮允謙、鄧麗欣、艾粒、森美、蔡一智等前來捧場。而全晚嘉賓有四位之多,除了JW(王灝兒),JNYBeatz(楊駿)、Serrini 之外,張敬軒亦驚喜現身。軒仔指林家謙令送禮變成固定環節:「喺我舊年嘅演唱會,頭幾場都冇人送禮,自從林家謙喺個台送咗一晚之後,我就每晚都有禮物收!」林家謙便說:「唔關我事,因為24號係聖誕節前夕,送聖誕禮物好開心,點知啲人跟住晒!」

林家謙
全晚嘉賓有四位之多,包括JW王灝兒。
林家謙
NYBeatz大讚林家謙靚仔。
林家謙
Serrini和林家謙合唱《Don’t Text Him》及《樹木真美》。
林家謙
Serrini形容林家謙木獨:「佢面對一個情緒好困擾嘅女人,佢會:『哦,OK。』令好多妹妹仔有好多遐想,覺得佢好關心我呀!」

軒仔又讚林家謙有音樂實力,所以送了一個殿堂級牌子的錄音器材給他,然後叫他落台換衫,怎料林家謙說:「但我又唔想去喎。」台下大笑!軒仔笑着說:「紅館有種魔力,你個人咁Flirty嘅!」最後林家謙為軒仔伴奏演唱《笑忘書》。

林家謙
張敬軒驚喜現身。
林家謙
軒仔又讚林家謙有音樂實力,所以送了一個殿堂級牌子的錄音器材給他。
林家謙
林家謙為軒仔伴奏演唱《笑忘書》。
林家謙
林家謙
林家謙
林家謙
林家謙
林家謙