熱話

大閘蟹蒸完又黑又臭 回舖換蟹時卻被店員圍罵

日前有網民在網上大吐苦水,表示自己在九龍城某店以$290買入大閘蟹,而且自己是第一次買這個價位的貴蟹,所以滿心歡喜期待。事主強調自己購買前已反覆檢查,回到家時大閘蟹仍然生猛,誰不知蒸完後發現那隻重8.5両的大閘蟹「有一邊腮係超臭,仲要黑色,連水都係黑色」。事主致電店方反映,店方雖承諾會換蟹,但由於8.5両的大閘蟹缺貨,所以只能更換較細的蟹。

事主表示大閘蟹蒸完後「有一邊腮係超臭,仲要黑色,連水都係黑色」

換大閘蟹時被圍罵 事主難受

但事主透露,她事後回到店舖換蟹時,竟被一眾老闆及職員包圍狂罵,對方堅稱大閘蟹無問題,過程中更將事主的蟹打開,在遮擋呈黑色的地方下向在場其他客人展示,「話唔再做我 (事主)生意 叫我走」。

事主坦言自己一個女仔在店舖內遭數個大男人不停圍罵,又驚又怕,但敢怒不敢言,離開後更難受得在港鐵站哭了出來。她無奈表示「換臭蟹既代價 比幾個大男人威嚇」、「 以後女仔遇到依啲事,千其唔好自己一個去」