熱話

有人淘寶活體狗仔到港 集運中心及時發現 網民怒斥買家:冇人性!

內地 淘寶 網站無奇不有,繼早幾年的「誇誇群」、蚊子屍體到寵物盲盒都可以買到後,日前集運平台BuyUp於Facebook專頁貼出3張圖片,其中一相片更見到一隻白色小狗。根據BuyUp的描述,原來有人透過淘寶和集運購買活體小狗到香港,幸得內地集運倉同事察覺到紙箱內有動靜,打開後就發現內藏小狗一隻。

BuyUp又道:「無預小狗晚餐,同事要即刻出去買狗糧,唔拒收啦先暫養,小狗好可愛。」帖文引來二百多個「嬲嬲」,網民直斥買家和賣家:「冇人性。」、「淘寶狗狗已經夠黐線,仲要集運。」、「間舖頭見到係集運地址都應該問下,為咗錢乜單都接。」有網民認為小狗是被打「懵仔針」或餵藥,幸好中途及時醒來。

對於小狗的命運,BuyUp表示恰巧有同事的朋友想養小狗,所以會先收養,並會封鎖買家帳號。但原來這次並不是首次發現有人經集運中心淘寶活體動物,之前已經接收過倉鼠、魚類和烏龜。官方道:「活體動物都多數由同事養,魚龜我哋倉有大魚池,植物多數退。」

淘寶
集運平台BuyUp日前於Facebook專頁上貼出3張圖片,可見有人淘寶活體小狗。