熱話

聖誕節參與Free Hug 港女質疑被性騷擾

聖誕節參與Free Hug,但疑被性騷擾?日前有一位香港女仔在網上發文,稱自己在聖誕節當晚與一位女友人去到尖沙咀海旁,看見多人排成一列進行Free Hug (自由擁抱) 活動,氣氛熱烈,於是加入其中。誰不知過程中遇到一男子的行為過火,令事主事後質疑自己被性騷擾⋯⋯

Free Hug時疑被性騷擾?

事主表示,該名男子上前與自己輕輕擁抱,對方的朋友亦為他們拍照,本來並無問題,「點知佢影相嗰陣除罩伸條脷出嚟左右fik(唔係郁兩下扮cute嗰啲pose,係不斷fik嚟fik去嗰隻)」事主坦言當刻反應不過來,於是在男子與下一人擁抱並做出相同動作時,馬上指罵對方,但由於環境嘈吵,相信對方未有聽見。

Free Hug
聖誕節期間又不少人參與Free Hug(示意圖)

事主又補充,該男子只會選女孩子擁抱,無視隊伍中其他參與Free Hug的男子,「然後我見到個男人個frd係錄影囉,佢同所有女仔都係伸脷fik脷」。

疑似涉事男子 除罩 伸脷 擺動身體

事後有網民根據事主的描述,在社交平台找到疑似涉事男子上傳的影片,影片中可見男子沒有戴上口罩,沿途逐一與年輕女孩擁抱,擁抱時除了伸出舌頭外,身體亦大幅度擺動,做出下半身類似前後推進的動作。

Free Hug
影片中男子沒有戴上口罩,擁抱時除了伸出舌頭外,身體亦大幅度擺動,被指疑似性騷擾

網民反應兩極

相關帖文隨即引起熱議,網民反應兩極,有人留言「咁易比人攬住影相 知咩事啦」、「做得free hug就預左有變態佬要即場話佢啦」、「唔係好明 佢fik條脷邊度性騷擾到你」,似是認為參與Free Hug就應該預料會有風險,而且片中男子行為未有構成性騷擾;有人則持相反意見,「其實free hug一開始用意唔係比人鹹濕 而係希望可以為社會帶來溫暖」、「 同意free hug,唔代表同意對方做其他動作囉」、「條片入面條友又伸脷又前後chok下身,擺明係性騷擾好冇?」

疑似涉事男子的影片:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 勇狗 (@bravedogdog)