娛樂

《新城勁爆頒獎禮2022》|MIRROR奪組合、我撐歌曲獎 / Jeremy大熱拎新人獎 / 林家謙、欣宜登男、女歌手寶座

《新城勁爆頒獎禮2022》今晚(12月29日)於會展舉行,今年再度與香港初創EventX合作,進行全球網上同步直播,讓世界各位樂迷齊齊觀賞撐偶像。

新城勁爆頒獎禮2022
《新城勁爆頒獎禮2022》以「音樂新葉,創造傳說」作為口號。

《新城勁爆頒獎禮2022》於12月29日晚大約7時55分開始,一眾歌手率先出場拍攝大合照,當中包括COLLAR、ERROR、MIRROR、ONE PROMISE、P1X3L、炎明熹、鍾柔美、姚焯菲、詹天文、曾比特、林家謙、陳柏宇、泳兒、鄭欣宜、顧定軒、雲浩影等。惟MIRROR成員姜濤因腳傷未癒、王智德(Alton)和邱傲然(Tiger)因身體不適缺席;COLLAR也只有5人出席,當中包括Sumling、Gao、Winka、Day和Marf。

新城勁爆頒獎禮2022
出席歌手先上台拍攝大合照

先由林家謙頒發勁爆新人獎項,總共由12個單位奪得(排名不分先後):After Class、COLLAR、Lolly Talk、余宗遙、吳保錡、吳啟洋、張蔓莎、陳宗澤、雲浩影、王明德、黎展峯、鍾柔美。

After Class
COLLAR
新城勁爆頒獎禮2022
Lolly Talk
新城勁爆頒獎禮2022
余宗遙
新城勁爆頒獎禮2022
吳保錡
新城勁爆頒獎禮2022
吳啟洋
張蔓莎
新城勁爆頒獎禮2022
陳宗澤
新城勁爆頒獎禮2022
雲浩影
新城勁爆頒獎禮2022
王明德
新城勁爆頒獎禮2022
黎展峯
鍾柔美

勁爆歌曲由鄭欣宜《我地》、馮允謙《給缺席的人唱首歌》、陳葦璇《一個傻瓜一個啞》、林家謙《某種老朋友》、葉巧琳《難道我還未夠難》、炎明熹《焰》、曾比特《我以為》、許廷鏗《沒有人可以為你的幸福負責》、陳柏宇《有我》、泳兒《早上37.2度》奪得。

新城勁爆頒獎禮2022
鄭欣宜《我地》
新城勁爆頒獎禮2022
馮允謙《給缺席的人唱首歌》
陳葦璇《一個傻瓜一個啞》
林家謙《某種老朋友》
葉巧琳《難道我還未夠難》
新城勁爆頒獎禮2022
炎明熹(Gigi)《焰》
新城勁爆頒獎禮2022
曾比特《我以為》
許廷鏗《沒有人可以為你的幸福負責》
陳柏宇《有我》

勁爆人氣偶像由MIRROR成員江𤒹生(AK)、呂爵安(Edan)、柳應廷(Jer)奪得。講得獎感受時,呂爵安表示:「多謝一直支持我哋嘅你哋,因為冇你哋嘅支持我哋都一直唔會咁樣行落去,我哋會繼續努力。」;江𤒹生(AK):「好多謝喺台下一直陪住我哋嘅粉絲,今年唔係一個容易過嘅一年,希望大家下一年會繼續信。」;柳應廷(Jer):「多謝公司,好開心可以同隔籬呢兩個一齊攞獎。」

新城勁爆頒獎禮2022
呂爵安(Edan)、 江𤒹生(AK)、柳應廷(Jer)奪勁爆人氣偶像
柳應廷(Jer)獻唱《MM7》
江𤒹生(AK)唱《信之卷》
新城勁爆頒獎禮2022
呂爵安(Edan)獻唱跟邱鋒澤合作的《一表人才》
陳健安奪勁爆音樂製作,並首次以個人身分上台領獎,On仔在台上多謝C AllStar 3位兄弟,表示接下來大家可以欣賞到更多C AllStar成員的獨立作品。
陳卓賢(Ian)奪勁爆唱作人:「多謝MIRROR,多謝支持我嘅Fans,多謝所有鍾意聽我嘅歌嘅人。」途中兄弟AK於台下指住自己,Ian亦有向他道謝。

曾比特(Mike)和炎明熹(Gigi)奪勁爆突破歌手獎項,曾比特表示:「呢一年對我嚟講係一個好令到我成長嘅一年,好似過山車咁令我睇到好多唔同嘅嘢,依家企返喺呢個台上面,我覺得好多人好需要多謝。」炎明熹:「我認為喺呢一年入面自己成長咗好多,同埋經歷過好多唔同嘅鍛鍊,自己有陣時可能會經歷一啲挫折,有陣時又會經歷一啲好事,咁之後大家一齊去陪我成長,然後同我一齊共同經歷過一啲好嘅事又好,唔好嘅事又好,所以好多謝大家。」

曾比特奪勁爆突破歌手,其歌曲《我以為》亦是勁爆歌曲之一。
炎明熹奪勁爆突破歌手

MIRROR成員李駿傑(Jeremy)奪勁爆我撐新人,得獎時表示:「今年對我嚟講係好重要嘅一年,好多謝每一位Unicorn對我嘅支持,同埋最緊要多謝MIRROR!」引來現場一片歡呼聲,其後表演個人首支單曲《半》。

李駿傑(Jeremy)奪勁爆我撐新人

盧瀚霆(Anson Lo)奪勁爆我撐歌手:「好多謝聽我嘅歌嘅每一位神徒,嚟緊一年我會做多啲無論係跳唱歌定係慢歌都好,都會繼續帶多啲新嘗試,我會盡我所能。」之後表演跳唱歌曲《Mr. Stranger》。

盧瀚霆奪(Anson Lo)奪勁爆我撐歌手
MIRROR《Innerspace》奪勁爆我撐歌曲
ONE PROMISE奪勁爆樂隊
P13XL、ERROR和MIRROR同樣奪得勁爆組合

勁爆女歌手分別由王灝兒(JW)、鄭欣宜(Joyce)及泳兒奪得。JW感謝公司支持自己做喜歡的歌曲,希望下年繼續努力。

王灝兒(JW)
鄭欣宜(Joyce)
泳兒

勁爆男歌手則由馮允謙、林家謙和姜濤奪得。林家謙:「我記得第一次攞新城嘅獎係獨立音樂人,所以我覺得呢個獎對於我好鍾意一手一腳做嘅人嚟講係好大嘅鼓勵,我係好獨立嘅,但我唔孤單。好想多謝身邊呢幾年陪咗我好多,幫我一齊去完成好多Project、好多音樂、好多歌曲嘅單位。」未能出席頒獎禮的姜濤也有拍片講感言:「好多謝新城頒呢個獎畀我,再一次多謝支持我哋嘅每一位Fans,我會繼續努力做好每一首歌,用作品說話。」

馮允謙
林家謙
姜濤因腳傷未能出席頒獎禮,不過也有拍片講感言。

《新城勁爆頒獎禮2022》完整得獎名單一覽(排名不分先後

勁爆歌曲:我地(鄭欣宜)/ 給缺席的人唱首歌(馮允謙)/ 一個傻瓜一個啞(陳葦璇)/ 某種老朋友(林家謙) / 難道我還未夠難(葉巧琳)/ 焰(炎明熹) / 我以為(曾比特)/ 沒有人可以為你的幸福負責(許廷鏗) / 有我(陳柏宇) / 早上37.2度(泳兒)

勁爆新媒體歌曲:FF(JW王灝兒)/ #BFF(Chantel姚焯菲) / 憑實力單身(洪助昇)

勁爆跳舞歌曲:RISE(Anson Bean 陳毅燊) / My1stCar(施匡翹)

勁爆播放指數歌曲:賽勒斯的愛(張敬軒)

勁爆年度歌手:張敬軒

勁爆演繹大獎:張敬軒

勁爆躍進歌手:力臻 / 潘宇謙 / 區子琳 / 謝高晉 / 蘇煒喬 / 安俊豪

勁爆唱作人:黃妍 / 陳卓賢(Ian)

勁爆男歌手:馮允謙 / 林家謙 / 姜濤

勁爆女歌手:泳兒 / 王灝兒 / 鄭欣宜

勁爆組合:P13XL / ERROR / MIRROR

勁爆樂隊:ONE PROMISE

勁爆新人:After Class / COLLAR / Lolly Talk / 余宗遙 / 吳保錡 / 吳啟洋 / 張蔓莎 / 陳宗澤 / 雲浩影 / 王明德 / 黎展峯 / 鍾柔美

勁爆人氣偶像:柳應廷(Jer)/ 江𤒹生(AK)/ 呂爵安(Edan)

勁爆獨立音樂人:許廷鏗

勁爆突破歌手:曾比特 / 炎明熹

勁爆專輯:The Fight Goes On(陳柏宇)

勁爆作曲:難道我還未夠難(林奕匡)

勁爆填詞:我地(黃偉文)

勁爆編曲:JNYBeatz

勁爆監製:二損一(T-ma)

勁爆音樂製作:創作者的派對、厭惡物圖鑑(陳健安)

勁爆我撐新人:李駿傑(Jeremy)

勁爆我撐歌手:盧瀚霆(Anson Lo)

勁爆我撐歌曲:Innerspace(MIRROR)