娛樂

Edan為墮黃牛陷阱粉絲出頭 要求涉事網站解釋

MIRROR成員Edan首個演唱會將於8月25日開唱,一票難求之下,黃牛飛猖獗,有粉絲疑似墮入黃牛陷阱,損失$2,800。Edan不忿為決定為粉絲出頭,他昨晚(20日)於instagram限時動態中,公開粉絲跟moxtickets網站對話截圖,要求該網站解釋。惟涉事網站在事件曝光後,已經刪除賬戶。

Edan在Telegram群組中得知有粉絲被騙。

Edan發現有粉絲透過網站,購買演唱會黃牛飛疑被騙,他貼上對話截圖為粉絲討公道,涉事網站moxtickets聲稱有內部飛,表示每人最多只可留兩張內部票,並需要全款預留,門票會演唱會前7天前發出。正當粉絲利用轉數快轉賬$2800,購買一套門票後,旋即被涉事網站封鎖。

Edan不忿粉絲被騙,直言「見到有人被呃(疑似)即刻躁_咗,希望係誤會啦下,事主就話畀完錢就被block @moxtickets可以可以處理下?」Edan隨後再貼出粉絲轉數快付款的證據,提醒大家購買門票不要先付款,一定要面交一手交一手,他更直接對收款人喊話:「可唔可以幫幫手解釋下?有冇人可以話我知,如果真係呃人,有FPS資訊係咪可以報警捉到佢?」

Edan提醒大家一定要面交,一手交一手,千萬別預先付款。

後來,Edan貼出第3張截圖,透露一間小店被涉事網店偷用地址,及以小店近似帳號名收取款項,Edan直接寫出:「原來之前試過用人地址扮晒嘢,咁應該真係騙子了。其實都唔係第一次見到有fans被人呃,究竟有冇方法可以懲罰到哩啲人?」長年以來黃牛飛一向猖狂,無奈一向求大於供,粉絲除了官方之外,只能以此另外渠道買到門票,希望Edan這次舉動可以為粉絲討回公道。

Edan在演唱會前再推出新歌。