娛樂

Eric Kwok唔介意做《演鬥聽》白老鼠 力撐莊冬昕同AP改編《硬食軟雪糕》

首集以白老鼠嘉賓身份上《演鬥聽》的郭偉亮,今次在第七集中擔任評判,今集嘉賓有衛詩、王君馨、潘宇謙(AP)、莊冬昕(Ben)同Rumbu,進行音樂battle,Jill被Rumbu獨特聲線吸引,笑指:「第一次聽嘅以為係女仔,點知係男仔,佢把聲好特別。」

Eric Kwok
Eric Kwok首集以白老鼠嘉賓身份上《演鬥聽》的郭偉亮,今次在第七集中擔任評判。

王梓軒很感激Eric Kwok兩度撐場︰「多謝Eric,第一次拍攝《演鬥聽》時,好多騷format都係第一次玩,我哋用咗佢哋做白老鼠。」雖然做通頂做白老鼠,但Eric Kwok不怕捱眼瞓,更大讚好玩、刺激:「嗰次好深刻,今次就好成熟喇!咁我都好安慰,係好有創意嘅音樂節目,我覺得好難變到依家咁嘅,亦係Jonathan嘅功勞,大家都要擺好多心機。」

Jill感到好好玩:「好開心學識好多嘢,又有機會唱啲少唱嘅嘢,暫時我要出多兩首慢歌,之後希望可以唱啲輕快嘅歌。」

而Jill也感到好好玩:「好開心學識好多嘢,又有機會唱啲少唱嘅嘢,暫時我要出多兩首慢歌,之後希望可以唱啲輕快嘅歌。」去年才出道的獨立歌手Rumbu,同樣是趙增熹徒弟,身為同門師兄的梓軒說:「Rumbu好得意,第一次同佢傾偈就係同阿熹做緊騷,Rumbu攞飯盒入嚟俾我哋,佢係阿熹嘅徒弟,好乖,第二次我哋就已經喺zoom溝通可以玩啲咩,但又唔可以講晒俾佢聽,講晒就唔係即興,佢又夠膽玩……」Rumbu說:「廣東話唔係我強項,我鍾意melody行先,要好好練習。(頭先AP話你天籟之bu?)我覺得佢好有急才,所以咩稱呼我都會接受,因為我好欣賞佢……」

Eric Kwok亦讚Rumbu:「我晨早已經接觸過佢,聽過佢唱兩次已經好震撼,佢把聲加埋佢嘅造詣,同現場performance個energy,喺呢行好有前途……呢個節目咁特別,再加埋佢咁特別,係好啱!」

王君馨衣着性感。

今次以歌手身份上場的君馨,對整個騷都讚不絕口,「難得可以同咁多音樂人、製作人同歌者,由零到一百做一首歌。平時錄歌唔會全部人喺埋一齊,呢個節目好好。(你今次玩remix重新唱,有冇難度?)都難嘅,《女神》呢首歌對我嚟講好難得,我生命中好多個女神,就係我圈中好多個姊妹,如果冇佢哋一路陪伴,好似天使咁包圍住我,其實呢一行都唔容易行……」

今集《我點你作》環節中,AP請來久未亮相電視節目的莊冬昕一同表演《硬食軟雪糕》。

今集《我點你作》環節中,AP請來久未亮相電視節目的莊冬昕一同表演《硬食軟雪糕》,「因為以前我有聽莊冬昕首《食軟雪糕》,喺準備音樂時,腦海浮現呢首歌,而點解請到佢?我嗰時upload咗個story,話『如果佢呢首歌喺呢幾年出,就會大受歡迎。』嗰時都好大迴響,但評價好壞參半,依家大家都係呢個趨勢,但佢十年前已經玩緊,佢係先鋒!但佢已經引退幕後……其實我今日先識佢……點解啟發佢寫呢首歌?因為啲人成日話『食軟雪糕、軟雪糕』啲歌詞好癲、好搞笑,其實個係有啲故仔……」

Ben補充說:「其實係講一個啱啱畢業嘅人,啱啱出嚟做嘢,亦係一啲自己嘅經歷。(覺得首歌改成點?) 好好呀!好high呀!我好鍾意同啲年輕嘅音樂人合作。(亦都因為你,梓軒萬歲雪糕?)係呀!最緊要係咁樣,我隻歌最大嘅用途,次次去做嘢都有人萬歲雪糕。」